Det betyder att vi under det kommande året har en unik möjlighet att sätta Stockholm och Sverige på kartan som en attraktiv gastronomisk destination. Den chansen ska vi såklart ta vara på. Tidigare år har de utvalda städerna varit Krakow och Lissabon. Nu är det vår tur!
Carl Jan Granqvist, som grundat Stiftelsen Aptitum Akademi Saxå Bruk, är även ledamot i både Måltidsakademien och Gastronomiska Akademien som tillsammans med Stockholms Stad, Visit Stockholm och Kungliga Skogs och Lantbruksakadmien står bakom projektet.
Tillsammans med många olika aktörer, däribland krögare och restauranger kommer man skapa mängder med matglada aktiviteter.
Under 2023 finns det många saker att fira, och som blir speciella tillfällen att visa upp vår svenska matkonst, innovation och tradition. Bland annat:

 

· H M K Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen

 

· Sverige firar 500 år på Nationaldagen

 

· Stockholms Stadshus firar 100 år

 

· Tävlingen Årets Kock 40-års-jubilerar

 

Dessutom kommer Sveriges 25 nya landskapsmåltider att presenteras närmare under året. Redan nu kan man se alla nytänkande och regionalt förankrade menyer här.
I februari kommer en högtidlig invigning att hållas i Stockholms Stadshus med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad som värdar. På https://capitalofgastronomy.se/ finns allt att läsa om matåret 2023.